De kat -half- uit de boom kijken

Veranderen is moeilijk. Een open deur. Het op voorhand afwijzen van veranderingen komt vaak neer op het gezegde: een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Er zijn immers ook veel veranderingen ten goede. Die worden gemist als dat onbestemde gevoel van ‘onbekend maakt onbemind’ de overhand krijgt: onbekend is immers ook risicovol.

 

Iets dergelijks lijkt zich rondom het thema procesvernieuwing in de bouwsector af te spelen. En dat is doodzonde. Juist nu, in deze tijd is het goed om elkaar op te zoeken met nieuwe, frisse ideeën. Maar dan wel met die waarvan het nut zeer aannemelijk of zelfs al aantoonbaar is. Want hoe vaak zijn we niet teleurgesteld geweest met ‘proefballonnetjes’. Niemand wil toch een proefkonijn zijn, lijdend voorwerp van een experiment?

 

Het gaat er kennelijk om de ultieme consequentie van het ‘in het diepe springen’ nog maar even niet te nemen en vooralsnog ‘de kat uit de boom te kijken’. Maar als we dat allemaal blijven doen, gebeurt er niets. Ook niet ten goede. Dié impasse wordt in de bouw nu gevoeld. Wie wil daar niet van af? Als we nou eens alleen maar met elkaar de dialoog aangaan en ons ontvankelijk tonen voor de discussie. Dat betekent dan nog niet dat je je op voorhand al gewonnen moet geven. Oriënteren, daar is toch niets mis mee? Dan kijk je de kat al half uit de boom (en die kan dan nog altijd terug klimmen).

 

Er is ook alle reden toe om tenminste deze beweging te maken. Niets doen is immers geen optie: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. En daar zijn we toch niet tevreden over? Een eerste stap -maar geen onomkeerbare- is de stap van verkennen, je laten informeren. Dat is precies wat Roges u wil bieden met haar cursus ‘Integraal inkopen in de bouw‘. Interesse? Kom gerust eens (de kat uit de boom) kijken!

 

28 mei 2012